Onderhoud aan paardenbakken

Door intensief gebruik kan het gebeuren dat het zand in de bak verdicht raakt, met als gevolg dat de afvoer van het regenwater wordt vertraagd. Daarnaast kunnen in de paardenbak oneffenheden ontstaan zoals kuilen en bulten. Wij kunnen dit met onderstaande bewerkingen voor u oplossen, zodat de paardenbak er weer perfect bij komt te liggen. 

Woelen van de paardenbak

Door intensief gebruik (rijden, longeren en loslopende paarden) van de paardenbak kan er in de bovengrond een verdichte laag ontstaan. Door deze verdichte bovenlaag wil het water slecht wegzakken. Daarnaast kan er ook een storende laag in de ondergrond aanwezig zijn die ook de afvoer van het water vertraagd. Met als gevolg dat de bak na regenval nog geruime tijd te nat is voor gebruik. Voor deze problemen hebben wij de juiste machine, de graslandwoeler. Sinds 2016 wordt deze machine al gebruikt voor het woelen van probleem percelen grasland. Door de zeer goede resultaten op grasland met dit woelen zijn we deze machine ook gaan gebruiken in paardenbakken. Het woelen gebeurt tot een diepte van maximaal 45 cm. Het zand wordt hierbij niet op de kop gezet, maar de gehele bovenlaag blijft volledig intact. Na het woelen wordt het zand over de gehele werkbreedte weer aangedrukt met de rol van de woeler. Mocht er dieper dan 45 cm. een storende laag aanwezig zijn, kunnen wij deze woelen met de 3 tands woelpoot(voor een foto van deze woelpoot, zie verhuur machines)

Kilveren van de paardenbak

Afhankelijk van de intensiteit van gebruik zal de toplaag zich in de loop van de tijd verplaatsen, zodat er kuilen en bulten in het zand komen. Bijvoorbeeld op de hoefslag kan de bodem ongelijk worden door overmatig gebruik, een veelvoorkomend probleem. Zodra oneffenheden van 10 cm of meer is egalisatie verstandig. Dit doen we met de kilverbak. Hiermee gaan we het zand egaliseren zodat de bak er weer vlak bij komt te liggen.

Wiedeggen van de paardenbak

Na het woelen en/of kilveren van de paardenbak kunnen we de toplaag ook nog een bewerking geven met de wiedeg zodat de bak er weer mooi uitziet en er perfect bij ligt. Hierbij wordt de bovenste paar centimeter los geharkt.